Огляд Спеціальності Хто Такий Project Manager І Що Він Займається В It-компанії?

Огляд Спеціальності Хто Такий Project Manager І Що Він Займається В It-компанії?

Згідно з опитуванням DOU, 33% РМ оцінюють свій рівень володіння як «просунутий» (Advanced). Ще 48% РМ оцінили свій рівень англійської як вище середнього (Upper-Intermediate). Зазвичай мій робочий день починається із перевірки пошти та корпоративного слаку. Зберегти моє ім’я, e-mail, та адресу сайту в цьому браузері для моїх подальших коментарів. Може здатися, що РМ нічого цінного не несе, але це не так.

Найрозповсюдженіші серед проєктних менеджерів — це JIRA та Azure DevOps. Можна самостійно затестити ці програми чи пройти відповідний курс, наприклад Jira for beginners на Udemy. Senior PM — людина, яка працює зі складними проєктами та великими https://wizardsdev.com/ командами. Зазвичай вони відповідають за стратегічне планування та бізнес-цілі. Вибір професії PM вже сам по собі означає прагнення до керівної посади. Проте, в професії Project Manager є деякі шляхи розвитку, як у плані зарплатні, так і у кар’єрному зростанні.

Проєкт з розробки програмного забезпечення – це командна робота. В не-IT існує думка, що професія Project Manager нескладна й доступна всім. Часто фахівці з суміжних сфер, які мають досвід управління проєктами, починають претендувати на подібні ролі в ІТ. Але схожість з іншими керівниками проєктів полягає лише в менеджерських компетенціях. Senior — не кінцева ланка в кар’єрному зростанні проджекта. Або зайняти посаду COO (Chief Operating Officer) і відповідати не за проєкти, а за бізнес-план компанії.

Проводяться корпоративні вечірки, круглі столи, дискусії-обміни ідеями, кращі співробітники нагороджуються преміями. Рівень заробітної плати є одним із найголовніших факторів мотивації для project-менеджерів (для 71% респондентів найпріоритетніший). Другий за важливістю – свобода в ухваленні рішень (57%). Продакти знаходяться у центрі цілей бізнесу, потреб клієнтів і команд, які розробляють продукт.

Стаємо Успішним Проджект Менеджером

Та якщо немає таких базових навичок, як стійкість до турбулентності, змін й інших софт скілів — працювати в менеджменті буде складно. РМ’у в роботі допомагає уміння думати на декілька кроків уперед, прораховувати всі ризики та їхні наслідки. Важливо вміти слухати та чути, а також аргументовано доносити свою точку зору. Завдяки згуртованій команді, яку вдалося побудувати, усі проблеми вирішувалися. В цей проєкт треба було вкласти трохи більше часу й сил, постійно підбадьорювати колег, бо в такому режимі, коли йдуть постійні зміни, працювати складно.

  • Важливим завданням PM-а є налагодження зв’язків з усіма залученими учасниками, але в першу чергу організація особистого часу і планування, оскільки він може мати як один, так і кілька проєктів.
  • Посада проєктного менеджера доволі популярна на ринку, на DOU наразі відкрито 430 вакансій, більша частина з них у Києві.
  • Навіть на етапі планування дизайну архітектури виникають зміни.
  • Він може розповісти про досвід роботи в схожих проектах або як інші проєкти допоможуть знайти спільну мову з клієнтом.
  • Завдання “проджекта” – побудувати процес роботи над проектом з наявними ресурсами в рамках виділеного бюджету, визначених термінів і з обумовленою якістю.

Іноді люди починають працювати проєктними менеджерами після того, як певний час попрацювали на якійсь технічній позиції — розробниками чи тестувальниками. Цей досвід допомагає в роботі, але він не обов’язковий. Та все ж без базових знань в ІТ проєктному менеджеру не обійтися.

Збір Та Структурування Вимог Щодо Проєкту

Окрім взаємодії з колективом, менеджеру проєкту важливо підтримувати контакт із зацікавленими сторонами, відповідати на запитання, обговорювати спірні питання та аргументувати свої рішення. Аналіз ризиків — ще одне завдання хорошого проектного менеджера. Заздалегідь проаналізувавши загрози, співробітники впевнені — робота йде стабільно і на результат.

хто такий Project Manager

Відповідно, збільшується scope робіт, і команді потрібно або збільшити price, або збільшити timeline проєкту. Проєкт-менеджер щодня спілкується з клієнтами, і 99% з них — англомовні. Якщо ви не можете розповісти на зідзвоні, чим займається команда, та проговорити scope робіт — далі інтерв’ю з рекрутером ви не зайдете.

Побудова Та Розуміння Алгоритмів: Крок За Кроком Для Новачків

Я розумію потреби бізнесу і розумію інженерів — вони хочуть зробити якісний продукт, однак не овертаймити. На етапі «торгів» ми думаємо, де можна «стиснутися» — оптимізувати, трохи спростити архітектуру. Бізнес зі свого боку думає, яку частину функціоналу можна відрізати і випустити в наступній ітерації. Такий спеціаліст також має володіти навичками бюджетування та контролю за виконанням проєкту відповідно до його прорахованої вартості. Також, деякі переходять на позиції Delivery Manager або Product Manager, де вони спеціалізуються на управлінні постачанням або виробництвом продуктів, відповідно.

Ми можемо довго перераховувати причини, чому фахівці з цієї сфери будуть затребувані завжди, але краще подивимося на конкретні приклади. Знову ж таки, звертаємося до сайтів пошуку роботи. Далі перевірте свій рівень англійської — це можна зробити онлайн, наприклад, на сайті British Council. Тест досить швидкий, складається з 25 запитань, його проходження займе 5–10 хвилин. А розібратися в рівнях можна по відео української мережі шкіл англійської Green Forest.

Мої клієнти в Штатах, вночі від них надходять листи, тож зранку можуть з’явитися нові невідкладні справи. Для проєктного менеджера вкрай важливими є знання про Software Development Life Cycle (SDLC) — процес розробки програмного забезпечення. На момент зміни професії я працювала HR Business Partner в українській компанії SoftServe. Мала досвід роботи в управлінні командами, розвинуті комунікаційні навички, розуміння бізнес-контексту і більш-менш непогану англійську. У контексті onerous abilities менеджер проєкту має бути універсальним спеціалістом і  володіти широким переліком знань та інструментів. Менеджер проєкту повинен не лише давати завдання команді та встановлювати терміни, але й підтримувати, мотивувати та іноді захищати інтереси виконавців перед замовником.

Розберемося, чи підійде ця професія вам, і що потрібно, щоб стати класним фахівцем. Актуальним знанням із проєкт-менеджменту, які відповідають вимогам ринку, не навчають в університетах. Якщо ви вирішили стати PM’ом, готуйтеся до того, що нові знання потрібно опановувати самостійно, і здебільшого Project Manager вакансія доведеться вчитися на практиці. Жоден серйозний проєкт не обходиться без статуту, технічного плану, запитів зміни, звітів тощо. Заповнювати всі ці документи також входить до списку обов’язків PM’а. Управлінці в будь-якій сфері — це люди, на плечах яких лежить відповідальність за ухвалення рішень.

хто такий Project Manager

Я долучаюся тоді, коли щось не так, і допомагаю розв’язати проблему. Зазвичай бізнес хоче закінчити проєкт набагато раніше, зробити все швидше, тому далі відбувається «етап торгів». Тут я виконую роль дипломата між розробкою і бізнесом.

Хто Такий Проектний Менеджер

Окрім сильного почуття організованості та лідерських якостей, він або вона повинні бути готові взяти на себе відповідальність за успіх чи провал проєкту. Подорожі, нова техніка, а іноді навіть автомобілі – те, що пропонують класні компанії як бонус, наприклад, за виконання річного плану за проєктом. Якщо ви не володієте ними, це не означає, що професія вам не підійде. Але враховуйте, що їх наявність робить роботу набагато комфортнішою та, головне, ефективною.

Ви контролюєте кожен гвинтик у цьому величезному (або не дуже) механізмі. Нарешті впроваджуєте реально ефективний тайм-менеджмент і починаєте робити круті результати в кожній сфері. Якщо початківцям потрібна допомога з питань, які не виникали в них на попередніх проєктах, вони можуть надіслати реквест одному з менторів і ми їм із цим допоможемо». Варіант для тих, хто не хоче витрачати на старт кар’єри роки — курси проєкт-менеджера. На них ви отримаєте необхідну теорію та освоїте робочі програми, потрібні IT-ринку.

хто такий Project Manager

Продовжуючи, ви приймаєте правила сайту та політику конфіденційності. Якщо хочеш бути більш цінним фахівцем на ринку, без знання мови не обійтися. Та особливо важлива повага до людей — насамперед до команди. Мені подобається розбиратися в складних ситуаціях, розв’язувати різноманітні задачі, спілкуватися з людьми, планувати. Перед інтерв’ю раджу більше дізнатися про компанію та підготувати запитання рекрутеру. Зручний інструмент для автоматичної організації зустрічей, що інтегрується з особистим календарем.